Sinds 2000 heb ik een eigen praktijk in Houten. Het aanbod bestaat uit wetenschappelijk bewezen behandelmethoden zoals Cognitieve (Gedrags)Therapie en Mindfulness. In mijn visie op zorg staat gelijkwaardigheid, respect en compassie voor het lijden van de ander voorop. Daarin ga ik er niet vanuit dat ik ‘de oplossing’ heb maar werk ik vanuit de behoefte en doelen die u als patiënt/cliënt heeft. We streven naar een behandeling waarin u autonomie ervaart en we samen beslissen, elk vanuit de eigen deskundigheid.
Cognitieve Therapie (CT) en Cognitieve GedragsTherapie (CGT)
Deze behandeling is al vele jaren effectief bij depressie, eetstoornissen, fobieën of angst. De therapie richt zich op drie gebieden;
- de gedachten die centrale rol spelen in het probleem
- het veranderen van ‘niet-helpend’ gedrag
- oefeningen in de eigen tijd.
Meestal duurt een traject tussen de 10 en 25 zittingen van elk 45 min.
Training Emotie Regulatie (TEC)
Met deze training, met gefundeerde wetenschappelijke onderbouwing wordt een methode aangereikt die u vaardigheden leert om met emoties om te gaan. Het bestaat uit een 7-fasenplan waardoor de emotieregulatietraining gemakkelijk te volgen is. Als u geïnteresseerd bent om mee te doen nodigen we u uit voor een kennismakingsgesprek dat we samen zullen voeren. Het kan zijn dat wij of u dan besluiten dat het toch beter is om niet mee te doen. Doet u wel mee dan komt u in de groep en zijn er 8 wekelijkse bijeenkomsten van 1,5 uur. Deze starten we in februari 2024, bij voldoende deelnemers.
Psychotherapie met schemagerichte technieken, mindfulness en compassie
Iedereen kijkt op een bepaalde manier naar zichzelf, anderen en de wereld om ons heen. Soms is er sprake van een ‘gevoelige snaar’ of zelfs van bijzonder sterke patronen in voelen, denken en handelen. Dit noemen we een schema.
De meeste mensen hebben meerdere gevoelige snaren die van tijd tot tijd tegelijk opspelen. Zo kan je bijvoorbeeld vanuit het schema “Meedogenloze normen/Overdreven kritisch” de overtuiging hebben dat alles altijd beter moet en dat ook anderen zich moeten houden aan jouw hoge normen. Dit kan een ware last zijn voor jou en je omgeving.
Wanneer deze schema’s worden geraakt kom je in een zogenaamde ‘modus’ terecht; een staat met intense emoties en vast gedrag. Vaak zijn deze patronen in de (vroege) jeugd ontwikkeld in contact met andere mensen.
Als bepaalde gevoelige snaren en gemoedstoestanden steeds maar terugkomen en je daar last van hebt in je relaties, werk of opleiding, kan psychotherapie gericht op deze patronen helpen om hier bewust van te worden en er – anders – mee om te leren gaan. Het gaat in vaktermen dan meer om ‘persoonlijkheidsproblematiek’.
Mindfulness en Compassie training
Bij Mindfulness staat het ontwikkelen van aandacht centraal.
Rustig kunnen zien wat er nu werkelijk aan de hand is, helpt je voorkomen dat situaties uit de hand lopen. Zo ontstaat er meer innerlijke vrijheid. Daarom werkt de methode ook goed als terugvalpreventie bij depressie, angst, stress of bijvoorbeeld bij pijn.
De therapie bestaat uit praktische oefeningen die ontleend zijn aan meditatie, yoga en oefeningen die komen uit de cognitieve therapie.
- Carla is opgeleid als Mindfulness- en Compassie Trainer bij Joke Hellemans, Rob Brandsma, Frits Koster en Erik vd Brink en bij de grondlegger: Jon Kabat Zinn (USA).
- De Mindfulness Training bestaat uit 9 bijeenkomsten van 2,5 uur, waaronder een stiltebijeenkomst
- Er ook de mogelijkheid een Compassie training te volgen. Informeer hiervoor bij Carla via telefoon of mail.
.